söndag 10 april 2011

Brasiliansk köttboom slår mot regnskogen

Brasiliens ökade export av nötkött medverkar till att regnskogen skövlas. Det visar ny svensk forskning.


Det har sagts förut att nötköttsproduktion i Sydamerika medverkar till att regnskogen skövlas. Denna gång är det dock en svensk rapport från Chalmers och SIK som bekräftar den bilden. Köttproduktionen är den viktigaste orsaken till skogsskövlingen av Amazonas i Brasilien, hävdar forskarna i sin rapport som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science & Technology. Det är en utveckling som eldas på av landets ökande export - som landets regering dessutom vill fördubbla under det här årtiondet.

Dessutom noterar forskarna att även om bara sex procent av landets totala köttproduktion kommer från områden där man huggit ner regnskog fr att ge plats åt djuren, så orsakar dessa sex procent 25 gånger större koldioxidutsläpp än kött som kommer från andra delar av landet.

"I artikeln har vi räknat på många olika sätt, men hur vi än räknar så kommer vi fram till att brasilianskt kött är koldioxidtungt", säger Sverker Molander, en av forskarna bakom rapporten, till tidningen Köttbranschen.

Från siten Foodwire, Jonathan Newton

1 kommentar:

  1. Hej Lennart!
    Jag kommenterar egentligen inte ditt blogginlägg även om jag tyckte det var bra och att dessa frågor borde lyftas mer.
    Jag fick inte mailfunktionen på din hemsida att fungera så jag mailar här i stället.

    Det är så att jag studerar till musiklärare och gärna vill göra ett utbyte i Brasilien. Men mina försök att komma i kontakt med universiteten i Rio och Sao Paulo har gått lite trögt, så igår tipsade Terje Sundby som är lärare på vår skola (Ingesunds Musikhögskola i Arvika) och som har varit i kontakt med dig förut, om att du möjligtvis har kontakter i den brasilianska musikvärlden som kan vara färdefulla.
    Tack på förhand för alla ev tips! /Stefan Hansson
    (stefan.hansson86@hotmail.com)

    SvaraRadera