Bok Matens pris Malin Olofsson & Daniel Öhman.Reporto, 2011.
Det är inte bara på finansmarknaden som avregleringar har lett till en katastrof. Den tesen är en av de intressantaste i Malin Olofssons och Daniel Öhmans Augustnominerade reportagebok Matens Pris. Avregleringar av handeln med livsmedel har lett till spekulation och varit ett mycket viktigt skäl till de kraftiga höjningar och fluktuationer i priset på mat vi sett de senaste åren och som lett till både svält och hungerupplopp.
I början av 1990-talet svepte en liberaliseringsvåg över världens marknader. Efter intensiva lobbypåtryckningar från giganter som investmentbanken Goldman Sachs och finansbolaget Merril Lynch luckrades de tidigare begränsningarna i livsmedelshandeln upp. Detta har lett till att mat nu blivit ett mycket intressant spekulationsobjekt.
De jordlösas rörelse i Brasilien (MST) gör en liknande analys. Kapitalet behöver ständigt nya marknader för kapitalackumulation och det utrymmet är begränsat.
De stora finansintressena har upptäckt att livsmedelsmarknaden är ett nytt intressant område. Den tidigare rekordstora tillväxten har varit beroende av tillgång till billig fossil energi. När denna nu är begränsad blir därför intresset för olika former av bioenergi stort. Dessa tendenser har lett till att stora företag inom agrobusiness nu samarbetar allt närmare med finanskapital. I sin tur leder detta till att kampen om jordbruksmark genom sådant som landgrabbing hårdnar, vilket i sin tur ställer till stora problem för den hälft av jordens befolkning som är beroende av jordbruk för sin överlevnad.
Matfrågan rymmer en enorm politisk sprängkraft. Den tar sig också ett antal mycket konkreta uttryck som en följd av jordbrukets förvandling till industri enligt finansintressenas logik som det visas i denna bok i ett antal intressanta reportage. Villkoren för grisarna i Danmark blev en av dessa diskussioner som flammade upp. Det svenska jordbrukets användning av brasiliansk soja som produceras med hjälp av det i Sverige förbjudna giftet parakvat var en annan. Industrin hukar och försöker slingra sig fri från ansvar. Regeringen vill komma undan genom att lägga ett tungt ansvar på konsumenterna. EU vill hindra svenska kommuner att ta ett ansvar när de handlar mat eftersom det skulle hota frihandeln. Allt detta är lysande pedagogik om vår nuvarande ekonomiska politik.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar