måndag 24 juni 2013

Upproret i Brasilien

Upproret i Brasilien fortsätter att förvåna, ingen vet egentligen hur det blivit så starkt, det finns ingen ledning och ingen tydlig politisk agenda. varför kommer det nu, en undersökning från regeringen för ett tag sedan visade på ett intressant faktum. Folks inkomster i Brasilien har ökat, men inte tillgången till skola och sjukvård. Nu har sociala rörelser som MST och facket CUT tagit ställning för upproret. Deras uttalande finns här http://mstsverige.blogspot.se/
Protester mot höjda busspriser är inte ovanliga i Brasilien och det är Confederation Cup just nu som gjort att strålkastarna riktas mot Brasilien.
Protesterna mot korruption och politiker är i högsta grad relevanta. Det har länge talats om en politisk reform i Brasilien men den stoppas hela tiden av främst den politiska oppositionen, som inte vill se sin förmånliga position hotad. Kanske kunde detta vara ett tillfälle att genomföra reformen, men jag tvivlar på att den släpps fram.
TT ringde mig på midsommarafton och härunder det de skrev
Glad sommar/Lennart
Mardrömsscenario
Det som började som studentuppror mot höjda biljettpriser inom kollektivtrafiken utvecklade sig snart till ett mardrömsscenario med många skadade. Protesterna har breddats till att omfatta allt från korruption till misshushållning med statliga medel.
– Att det finns ett stort missnöje med politiker är i sig inget ovanligt. Upproret denna gång har fått oväntad spridning men verkar till stora delar vara väldigt oformulerat. Och när det gäller exempelvis korruptionen är den väldigt svår att komma åt, säger Brasilienkännaren och författaren Lennart Kjörling till TT.

Delvis bakbunden

Dilma Rousseff har tidigare försökt ta i med hårdhandskarna mot den utbredda korruptionen men hon är delvis bakbunden av sitt viktigaste samarbetsparti PMDB, som Lennart Kjörling beskriver som ”genomkorrumperat”.
Även om det har skett förbättringar både under Rousseff och förre presidenten Luiz Inácio Lula da Silva är de sociala klyftorna fortfarande avgrundsdjupa.
– Det som bekymrar mig mest är ekonomin i Brasilien. De har lyckats ganska väl med att hålla fart på ekonomin genom en offensiv politik, men nu går det allt långsammare och det som oroar är att inflationen kan komma tillbaka, säger Kjörling.

2 kommentarer:

  1. Gmark på http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=13391 refererar till en sajt som heter Carta Maior, http://www.cartamaior.com.br/templates/index.cfm, som anger att även MST angrips.

    Det verkar vara en massa aktörer på gång, åt alla möjliga håll.

    SvaraRadera
  2. Carta Maior är en ganska bra tidning, lite progressiv NGO ungefär. Men nu verkar det lugnat ner sig i Brasilien

    SvaraRadera