måndag 14 november 2011

Återskapa staden, återerövra Ny Gemenskap

Var idag på David Harveys föreläsning kring hans intressnata bok Kapitalets gåta. Han talade mycket om stadens funktion, som ett ställe att skapa ett nytt samhälle. Han hade flera historiska exempel och talade samtidigt om hur staden håller på att förstöras, defragmentiseras, hur folk stängs ute.

Jag blev så upprörd när jag tänkte på Ny gemenskap, ett av de få offentliga ställena där alla har varit välkomna. Stiftelsen Stockholms Studentbostäder som fick huset på Kammakargatan 36 gratis av kommunen slänger nu ut den enda öppna verksamhet där alla hemlösa, papperslösa och andra varit välkomna. De ställde hutlösa krav på kommunen för att byta ut huset mot ett annat. Staden ville heller inte tillåta andra än hemlösa skrivna i Stockholm i lokalen.

Stockholms City är på väg att bli ett rikemansghetto. Varför är det inga som är beredda att ockupera Kammakargatan när Ny gemenskap slängs ut i februari? Ny Gemenskap får visserligen nya lokaler i Västberga industriområde, men där böir det något annat, socialt arbete för en kategori, billigare för staden än om man skulle sköta det själva. 

2 kommentarer:

  1. Det _ÄR_ redan ett rikemansghetto. Ville bara påminna dig det...

    Hälsningar från förorten.

    SvaraRadera
  2. Det stämmer, fast nu är det snart en fästning

    SvaraRadera