fredag 18 november 2011

Trots framsteg i Brasilien, skillnaderna består

De tio procent rikaste i Brasilien lägger beslag på 44 procent av inkomsterna, de 10 procent fattigaste får bara en procent, medelinkomsten för de fattiga är ynka 127 dollar i månaden och då är Brasilien numera ganska dyrt. Mer än varannan brasilianare tjänar mindre än minimilönen.
Framsteg har ändå gjorts, fler har arbete och hela 65 procent fler har ett formellt anställningskontrakt, andelen vuxna analfabeter har sjunkit från 13,6 till 9,6 procent. Jag misstänker då att vi talar om sådana som inte klarar de mesta grundläggande färdigheterna, betydligt fler är funktionella analfabeter, kan inte läsa en längre text.

I Brasilien definierar man själv vilken etnisk grupp man tillhör, andelen vita sjönk från 54 till 48 procent. Detta skulle kunna bero på att man inte lika mycket skäms för att kalla sig svart, de har ökat från 6,2 till 7,9 procent, eller mulatt som ökat från 38,5 till 43 procent. Brasiliens befolkning har ökat 191 miljoner men bara 817 000 säger sig tillhöra ursprungsfolken, knappt hälften av dem som kallar sig asiater. Barnafödandet har sjunkit från 2,4 till 1,9 barn per kvinna så den kraftiga befolkningstillväxten i Brasilien kommer inom något tiotal år att avstanna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar