söndag 28 april 2013


Henrik Brandão Jönnsson skrev intressant om tomaterna i Brasilien

Strid om tomatbrist i soligt Brasilien

Ett tomatkrig har brutit ut i Brasilien.
Vanligtvis kostar ett kilo tomater fem kronor i grönsaksstånden på gatorna. Det behöver inte kosta mer i ett av världens största, soligaste och mest bördiga jordbruksländer. Men den senaste tiden har något hänt. Medan den vanliga inflationen ligger på kontrollerbara 4,5 procent har tomatpriset rusat i skyn. Förra veckan tangerade tomatpriset svenska priser och kostade mer än 30 kronor kilot. Det har gjort att landets restauranger börjat fundera på att höja priserna på sina menyer.
Längst gick italienska Nello’s i den förmögna stadsdelen Pinheiros i São Paulo, som köper in ett ton tomater i månaden. För att väcka regeringens uppmärksamhet bestämde restaurangen sig för att ta bort sin klassiska tomatsås från menyn. Aktionen ledde ända fram till omslaget på Brasiliens största nyhetsmagasin som visade en tecknad bild på president Dilma Rouseff som trampar sönder en tomat. Tidningen anklagar presidenten för att försöka dölja att inflationen är på väg att galoppera igen.
Tomathotet fungerar. Alla brasilianare som genomlevde finanskrisen i början av 90-talet då hyperinflationen nådde 2 075,8 procent om året blir kallsvettiga. Hyperinflationen gjorde då att den som inte köpte mat för hela sin lön samma dag som den utbetalades hade inget att köpa för dagen efter. Arbetarklassen sjönk ned i fattigdom och stora delar av medelklassen försvann. De enda som klarade sig var de som hade sina tillgångar i dollar. De blev miljonärer.
Den brasilianska regeringen skyller på att de tropiska skyfallen gjort tomatskörden mindre i år. Tomatodlarna menar att det är större konkurrens om marken och högre bränslepriser som ligger bakom. Ekonomerna menar att det är den nya medelklassen som driver upp priserna. Själv tror jag att det är balansen mellan utbud och efterfrågan som har spårat ur.
Det höga priset har gjort tomater till en lyxvara för överklassen, vilket gör att hela medelklassen vill unna sig lite tomater på helgen. Efterfrågan hålls igång och inflationen stiger.

1 kommentar:

  1. Men varför ökar då inte utbudet? Finns det inte en massa bönder som skulle odla tomater om priset går upp?

    SvaraRadera